Ølbrev nr 6 2010 fra Norøl

skum på Cardinal
Norske Ølbrev 2010 nr 6

Selv om vi kan lukte svovel og flyavganger har vært som å spille lotto finnes det nok av andre ting å glede seg over denne våren. Vi ser for eksempel at stadig flere puber utvider sitt ølutvalg, enkelte kan til og med friste med sine egne eksklusive merker. Bryggerier som lager små og spesielle batcher av ting som gjerne kan oppfattes for spesielt interesserte får dermed et sted å omsette dette og ikke minst en kundegruppe som er interessert. Samtidig ser vi at mange importører leter frem


Norske Ølbrev 2010 nr 6
Selv om vi kan lukte svovel og flyavganger har vært som å spille lotto finnes det nok av andre ting å glede seg over denne våren. Vi ser for eksempel at stadig flere puber utvider sitt ølutvalg, enkelte kan til og med friste med sine egne eksklusive merker. Bryggerier som lager små og spesielle batcher av ting som gjerne kan oppfattes for spesielt interesserte får dermed et sted å omsette dette og ikke minst en kundegruppe som er interessert. Samtidig ser vi at mange importører leter frem lite tilgjengelige godbiter i små kvanta som gjør det mer spennende enn noensinne å dra på øljakt i dette landet og det er definitivt ikke bare i de store byene man finner skattene. Skotske BrewDog som mestrer å spille på hele registeret fra eksklusive engangsbatcher, via ekstem-øl til behagelige kvalitetsøl for menigmann, har jo gjort seg til norgesvenner. De er stadig på pub-turne i Norge og forteller om ølene sine og så har de jo brygget Alpha Dog spesielt tilpasset det norske markedet. Parallelt med dette observerer vi at mange hjemmebryggere opererer på et svært høyt kvalitetsnivå og er på den måten en viktig bidragsyter til å spre kunnskap om ølets mangfold.


Nytt fra bryggeriene
---------------------------
Aass Bryggeri har fått med seg United Bakeries og Trimmen inn i gamle Drammensbadet. Senhøsten 2010 skal det bli mikrobryggeri, bakeri og trimsenter i dette gamle ærverdige bygget fra 1902. Aass som er vant med å brygge batcher mellom 20.000 og 30.000 liter skal nå få leke og eksperimenter med brygg på 800 liter. Vi skal forske på nye smaker og nye sorter lover Kristian Aass.

Det skjer mer i Drammen, på Facebook leste vi nylig følgende: ”Haandbryggeriet jobber med flytteplaner, går dette i orden får vi Norges flotteste bryggeri med masser av historisk sus”
Handbryggeriet har også nylig laget et øl sammen med nederlandske De Molen. Ølet har fått navnet Menno & Jens og er brygget med en urteblanding som erstatning for humle, dette var vanlig i gamle dager før humlen hadde fått innpass i ølbrygging og omtales som gruit.

Espen Lothe og Kinn bryggeri ser ut til å være svært så aktive for tiden, vi leser stadig om nye øl og flere serveringssteder som tar inn ølene, blant annet Den Gode Nabo i Trondheim. Nylig kom også Knutholmer, et hveteøl brygget eksklusivt for Knutholmen i Kalvåg. Dette ølet kommer på flaske og det er også bestilt egne spesialglass som man håper å få tillatelse til å selge som en suvenirpakke med ølet. De har også en witbier ved navn Jubileum, samt en IPA ved navn Vestkyst på gang. Vestkyst blir godt humlet, hele 100 IBU (bitterenheter),og bryggeriets sterkeste øl så langt, med sine 7% alkohol.

Nøgne Ø presenterer sin Sake for første gang på Håndverkerstuene i Oslo den 4. mai. Det vil sannsynligvis bli en presentasjon et sted i Bergen også innen kort tid. Bryggeriet har også bekreftet at de skal lage et øl sammen med BrewDog i Skottland senere i år.

Ringnes lanserer Tuborg Lime Cut 1. mai. Ølet kommer på plastflaske med pull off kork og beskrives som et øl for de som foretrekker lettere pilstyper uten mye fylde eller bitterhet. Som navnet tilsier har ølet en smakstone av lime og anbefales å drikkes rett fra flasken. Vi skulle mene at målgruppen er tydelig nok definert her.

Vi leser i E24.no at bryggerikonsernet Hansa Borg la frem et historisk godt resultat for 2009. Driftsresultatet var på 96,4 millioner kroner i 2009, mot 62,8 millioner i 2008. Driftsresultatet økte dermed med 33,6 millioner kroner. Selskapet solgte i 2009 øl, brus og vann for nesten 3 milliarder kroner, inkludert avgiftene til staten. Gleden over det gode resultatet blir ifølge Hansa Borg-sjefen dempet over det faktum at bedriften mistet avtalen med Coca-Cola. Tapet av avtalen har ført til at 73 ansatte mister jobben.


Nytt fra importørene
----------------------------
Det dukker stadig opp nye importøl på markedet, såpass mange at det er vanskelig å holde oversikten, og nok de færreste forunt å smake alt. Cardinal har fått inn noen få flasker fra Italia, det er uvisst hva som kan være igjen. Fra Birrificio Italiano er det kommet inn en kjent pils ved navn Tipopils, og fra Birrificio Toccalmatto er det kommet inn kun noen flasker Surfing Hop Imperial IPA.

Som vanlig kjører vi på med en opplisting av hva som kommer av nytt på Polet i mai:
Bestillingsutvalget:
Einbecker Mai Ur-Bock, 33cl, 34,-
Westmalle Dubbel, 75cl, 119,-
Westmalle Tripel, 75cl, 139,-
Duchesse de Bourgogne, 33cl, 55,-
Duchesse de Bourgogne, 75, 129,-
Urthel Saisonnière, 33cl, 49,-
Brugse Zot Blond, 33cl, 49,30
Browar Amber Zlote Lwy Lys, 50cl, 38,-
Testutvalget:
St. Georgen Kellerbier, 50cl, 44,40
Tilleggsutvalget:
Bangla Beer, 66cl, 57,30
Page 24 Réserve Hildegarde Ambrée, 33cl, 51,50
Page 24 Réserve Hildegarde Ambrée, 75cl, 93,90

Vi vet også at det kommer litt nytt på cider-siden, og anbefaler å følge med på
www.vinmonopolet.no når komplette nyhetslister legges ut like før slipp-lørdagen.


Alkoholpolitikk
--------------------
Landbruksminister Lars Peder Brekk har foreslått at norske gårdsprodusenter og mikrobryggerier skal kunne få selge deres egne produkter til forbrukere, uavhengig av alkoholprosent. Ifølge Aperitif støtter næringsminister Trond Giske saken, mens Helsedepartementet selvfølgelig blankt avviser ideen. Bryggeriforeningens Petter Nome sier til Aperitif: ”Endelig har vi fått en landbruksminister som er genuint opptatt av norsk bryggerkultur.” I Finland kan småprodusenter få tillatelse til å selge egne produkter, og Sverige har en liknende løsning på vei. Som vanlig kommer Norge etter, også denne gang håper vi. Ølbrevredaksjonen har selv opplevd at det er umulig å få kjøpt cider fra små produsenter i Hardanger, la oss nå håpe at vi kan få kjøpt med oss noen flasker neste gang vi er i området.Ølfestivaler og liknende
------------------------------
Tom Waits-løpet, som ble startet som en ikke-fysisk motreaksjon til Grete Waitz-løpet arrangeres tradisjonen tro i Oslo og Kristiansand. I år er datoen 8.mai, og dette er om ikke annet en god anledning til å komme seg ut i lysløypa og treffe gamle kjente. Se mer om Oslo-utgaven på
http://www.bblag.no/?nid=1273.

Ølfestivalen i København er nevnt tidligere, men det er altså 6. til 8. mai.
http://www.ale.dk/index.php?id=715

Det blir ølfestival i Oslo i år igjen. Årets Øl- og Matfestival vil gå av stablen 18. til 22. august i Kubaparken i Oslo. Flere detaljer vil komme i senere ølbrev og i NORØLs medlemsblad "Ølgjerd" i juni. Følg også med på NORØLs hjemmsider (
www.nor-ale.org ) som vil bli oppdatert etter hvert som det kommer flere detaljer.

Ganske lenge til, men den spennende og nesten kultpregede festivalen De Molen Beerfestival er satt til 24. og 25. september. Bland håndplukkede deltakere som blant annet Picobrouwerij Alvinne, Bierbrouwerij Grand-Café Emelisse, Mikkeller og De Struise Brouwers finner vi også i år vårt eget Haandbryggeriet.
http://www.brouwerijdemolen.nl/

Utlandet
-----------
5. mai åpner Mikkeller ølbar på Vesterbro i København. I tillegg til egne øl, vil den nye ølbaren ha godsaker fra vennene BrewDog, Brouwerij de Molen, Nøgne Ø, De Struise Brouwers og De Dolle Brouwers, i tillegg til øl fra de beste USAske bryggeriene. Under åpningsdagene er det lovet et gigantslipp med hele 25 nye øl fra Mikkeller.Med vennlig hilsen
Erik Dahl og Yngvar Ørebek NORØL - Norske Ølvenners Landsforbund