Ølbrev nr 9 2008 fra Norøl


Utvalget av spesialøl i Norge er nå større enn noensinne i moderne tid og de fleste nordmenn har forstått at øl er mer enn pils. Ikke alle liker det, men man skal være passe uoppmerksom for ikke å ha fått med seg at det finnes hveteøl, porter, bitter etc. Til tross for dette kom vi nylig over en såkalt øltest som var til de grader misvisende og slett utført at den plasserer seg blant historiens verste noensinne. Testen ble opprinnelig presentert i et relativt ukjent magasin og ville nok gått de fleste hus forbi. Men det som skjedde i

 


Utvalget av spesialøl i Norge er nå større enn noensinne i moderne tid og de fleste nordmenn har forstått at øl er mer enn pils. Ikke alle liker det, men man skal være passe uoppmerksom for ikke å ha fått med seg at det finnes hveteøl, porter, bitter etc. Til tross for dette kom vi nylig over en såkalt øltest som var til de grader misvisende og slett utført at den plasserer seg blant historiens verste noensinne. Testen ble opprinnelig presentert i et relativt ukjent magasin og ville nok gått de fleste hus forbi. Men det som skjedde i neste omgang var at en av landets største aviser valgte å legge den ut på avisens nettside. Vi skal ikke gå mer i detalj enn å nevne at klassikeren Hoegarden som av de fleste regnes som selve malen for en Wit fikk terningkast en med kritikk for å være uklar. Her er det ikke snakk om å bedømme et øl ut i fra sine egne kriterier, men å tviholde på at

øl er identisk med pils og alle avvik fra dette er feil. Men det finnes en positiv vinkling til  denne øltesten. Vi ser nemlig at folk fra hele landet reagerer og tar seg brydderi med å kritisk og relativt saklig kommentere artikkelen i avisens kommentarfelt. Den blir også omtalt og analysert i flere blogger og også her kommentert av en rekke lesere. Artikkelens åpenbare feil og mangler diskuteres flittig på alle de norske ølforumene vi kjenner til og dommen er ensidig og til slutt så ser vi at hele artikkelen fjernes fra avisens nettside. Vi har opplevd en provokasjon etterfulgt en stor strøm av reaksjoner, dette tror vi ikke hadde skjedd for en 4-5 års tid siden. Nordmenn har ikke bare oppdaget øl, de er blitt engasjerte. Den useriøse pressen kan ikke langer ture frem som de vil med en nedlatende og overfladisk holdning til øl, de må behandle dette med samme respekt som vin, det er fremgang det.
 
NB!
Viktig informasjon for medlemmer av Norøl som skal delta på European beer festival i København. Norøl har hatt problemer med utsendelse av medlemskort for 2008, de som skal på ølfestivalen kan fremlegge medlemkort for 2007 for utlevering av to ekstra poletter.
 
 
Nytt fra Bryggeriene
---------------------------
Haandbryggeriet har lansert Sen Sommer Ale. Men kun i Danmark, da dette ble laget kun for Coop Danmark. Ølet er ikke enkelt å klassifisere, men må nok regnes som en hveteøl, da man har brukt tysk hveteølsgjær, men ellers ikke laget den som en weissbier. Samtidig ser vi at porteren deres på Vinmonopolet har kommet i ny drakt som Norse Porter. Vi er foreløpig litt usikre på om den kommer til å bli hetende det her hjemme, Norse Porter er navnet som er brukt i USA.
 
Den store Europeiske ølfestivalen i København står for tur, og i den anledningen har Nøgne Ø brygget to eksklusive øl. Den ene har fått navnet Ut på tur og omtales som en ale med smak fra de norske skoger. Granskudd og tyttebær er to av indrigrensene. Tangerine dream er den andre som omtales som mandarin IPA. Utenom dette lanseres Dark Horizon second edition på hele 17,5% alkohol og det vil være anledning til å smake Porter, sølvmedaljevinneren fra World Beer Cup i cask versjon.
 
Det går også rykter om at noen få liter av Ut på tur er puttet på flaske og skal selges på noen få norske puber, vi har i alle fall fått en rapport fra Bar & Cigar i Oslo og Patricks i Kristiansand.
 
Aass har også også kastet seg på Lite-bølgen med full tyngde. Tidligere har vi fått Sommerøl Lite, og nå er også en øl ved navn Aass øl Lite ute i butikkene. 4,5% alkohol, og et design som ser ganske sommerslig ut. Mens sommerølet hadde 30% færre kalorier enn deres vanlige pils, har nyheten 30% færre kalorier enn Classic.
 
 
Nye øl i butikk
--------------------
Fra de som tråler butikkhyllene landet rundt har vi fått informasjon om en rekke nye øl, hovedsakelig fra Centra, Ultra og Middelthon. Blant utvalget kan vi nevne Adnams Gunhill, Adnams Lighthouse, Adnams East Green Carbon Neutral, Nethergate Umber Ale, Nethergate Suffolk County, Meteor Export, Fullers Discovery, Fullers London Pride, Neumarkter Lammsbräu Glutenfrei, Birra Menabrea 1846 og Iki Beer (med grønn te) fra Belgiske
De Proefbrouwerij. Det skulle med andre ord ligge an til en travel måned for de som bare må smake alt. Kjenner vi Cardinal rett er hele batteriet på plass der allerede. I samme slengen kan vi også nevne at Pokal pilsner er observert på Coop, denne erstatter Odin, da Coop hadde behov for å ha et eget merkenavn på ølet.
 
 
Nytt på polet
----------------------   
Dessverre ingen nyheter i standard utvalget for september men i bestillingsutvalget kommer følgende: Brunehaut Biologisch Bier Wit,  Brunehaut Biologisch Bier Blond, Brunehaut Biologisch Bier Amber  og Young's Double Chocolate Stout. Neste offisielle slipp er november og som vanlig er det tiden for juleøl. Om ikke så mye nytt i september, så er vi lovet noen positive overraskelser utover våren 2009.
 
 
Tromsø ølfestival
------------------------------   
Vi skammer oss litt over å ha glemt å nevne denne i forrige ølbrev. Den gikk altså fra 13/8 til 16/8 og presenterte 32 ølsorter utenom Mack sine egne øl. Faktisk så kunne Mack presentere en Lakris Porter på 6,5% under festivalen som fikk gode tilbakemeldinger. Vi håper å se denne i vanlig salg snart. Våre venner i ølklubben VADSØ ble engasjert som øleksperter og fikk i oppdrag å veilede i spesialbaren.
 
 
Boston Beer Company er det største amerikanske bryggeriet!
-------------------------------------------------------------------------------   
Etter at InBev nylig tok over Anheuser-Bush er ikke dette lenger å betrakte som et amerikansk eid bryggeri. MillerCoors er styrt fra Canada og SABMiller er som kjent enten Sør Afrikansk eller Engelsk, avhengig av hvordan man velger å se det. Dette plasserer Pabst på fjerdeplassen målt i volum, men det faktum at de ikke eier et eget bryggeri, men lar Miller’s kontraktbrygge for dem, gjør at de ikke teller i denne sammenheng. Da sitter vi altså igjen med Boston Beer Company som det største amerikansk eide bryggeriet. Boston Beer som er mest kjent for å brygge Samuel Adams porteføljen er, selv om de er forholdsvis store, av mange fortsatt regnet som et bryggeri som ligger nærmere håndbrygger tradisjonen enn et fabrikkbryggeri. Det interessante her er om man følger samme logikk for hva som er et amerikansk bryggeri, at  Sierra Nevada kommer på en tredje plass rett under Yuengling som er Amerikas eldste bryggeri.
 
Ny prisrekord i Danmark
-------------------------------
Som dere kanskje husker, skrev vi tidligere i år om at Carlsberg/Husbryggeriet Jacobsen lanserte Jacobsen Vintage 1 til 2008 DKK. Prisen ble riktignok grundig slått når Mikkeller auksjonerte bort 40 flasker av sitt Barrel Aged X Imperial stout 2007, men det var tross alt en auksjon til inntekt for et veldedig formål. Søgaards Bryghus i Aalborg lanserer førstkommende onsdag sitt Egtvedpigens Bryg. Ølet er som de historiebevandrede kanskje skjønner, oppkalt etter Egtvedpigen som ble funnet i 1921. Hun var gravlagt i 1357 F.kr og hadde blant annet en skål med en alkoholholdig drikk i. Et øl basert på blant annet ingredienser i denne skålen inngår i ølet, og det holder 11-12%. Flasken er blåst på Holmegaard, som faktisk også har eget bryggeri, og sies å stå for omtrent en fjerdedel av prisen. Den igjen er korket med champagnekork, forseglet og lagt i en eksklusiv trekasse. Det følger også med et hefte som forteller historien om ølet. La oss tippe at de 1000 flaskene ikke forsvinner første dagen.
 
 
Månedens link
--------------------
Det nærmer seg årets store europeiske øl begivenhet 12. – 14. september i gamle Carlsbergs bryggeri på Valby, København. Det forventes en mengde forskjellige øl fra en rekke bryggerier. Det vil presenteres det største antall cask ale på en festival utenfor Storbritannia  – noensinne, øl fra 10 finske mikrobryggerier, nyheter fra blant annet  Tyskland, Belgia, Polen, Italia, Sverige og Norge. Stort spisetelt med vellaget mat til rimelige priser. Flere foredrag, levende bryggeverksted og egen forfatterstand. Og selvfølgelig ølbrevredaksjonen, dog uten egen stand. Mer informasjon på www.beerfestival.dk
 
 
 
Med hilsen
Erik Dahl og Yngvar Ørebek
NORØL - Norske Ølvenners Landsforbund