Ølbrev nr 3 2008 fra Norøl


Påsken står for tur og vi gleder oss til å smake på alle påskebryggene, eller gjør vi det? Mer om dette senere i brevet. Ellers så må vi dessverre melde om at Atna Bryggeri er konkurs til tross for en bred distribusjon av ølene. Men det er ikke bare dårlige nyheter denne gangen, i USA og England øker stadig interessen for håndverksøl og noen er fortsatt optimistiske nok til å både brygge og importere øl i Norge med fokus på smak, vi skal også presentere resultatet av avstemningen for årets ølnyhet og bryggeri.


Påsken står for tur og vi gleder oss til å smake på alle påskebryggene, eller gjør vi det? Mer om dette senere i brevet. Ellers så må vi dessverre melde om at Atna Bryggeri er konkurs til tross for en bred distribusjon av ølene. Men det er ikke bare dårlige nyheter denne gangen, i USA og England øker stadig interessen for håndverksøl og noen er fortsatt optimistiske nok til å både brygge og importere øl i Norge med fokus på smak, vi skal også presentere resultatet av avstemningen for årets ølnyhet og bryggeri.

Nytt fra bryggeriene og importørene
———————————————————————
I forrige ølbrev nevnte vi raset av Lite-øl som ble sluppet over dagligvare-handelen. I iveren glemte vi nok den positive siden av nyhetsslippet som kom fra de store bryggeriene. Ringnes har nemlig sluppet en Classic-variant av både Ringnes, Tuborg og Munkholm. Tuborg-versjonen er brygget etter samme oppskrift som den du kanskje har smakt i Danmark, mens de andre er nye oppskrifter. De er alle litt mørkere og mer smaksrike enn sine lysere, mer kjente brødre, og etter Ølbrev-redaksjonens mening, også bedre og mer interessante. Du finner dem i de fleste dagligvarebutikker, døm selv.

Det greske ølet Mythos er nå tilgjengelig i Norge. Det er sikkert mange av dere som har hatt stor glede av dette ølet på ferietur til Hellas, og når har Brewery International startet import av ølet. Eneste forskjellen på det man finner i Hellas, og det man finner her hjemme, er at alkoholprosenten er
redusert fra 5 til 4,7%, slik at det kan selges i dagligvaren. Foruten en del internasjonale pils-merker, har Brewery International også importen av merker som for eksempel Grimbergen fra Belgia, Samuel Adams fra USA, og Paulaner fra Tyskland. Får vi kanskje se Samuel Adams Utopias også i Norge også etter hvert?

Både Haandbryggeriet og Nøgne Ø har lansert nye påskeøl i poløl-klassen. Dessverre er ingen av disse tilgjengelige på polet og med noen få eksklusive unntak selges de heller ikke på norske puber. Vi er derfor henvist til å besøke våre naboland om man ønsker å smake på disse. Tilbakemeldingen har vært positiv på begge brygg og når ølbrev redaksjonen nylig besøkte en ledende spesialbutikk for øl i Danmark kunne de fortelle oss at de var tomme lenge før påske fordi nordmenn kommer og kjøper i kassevis.

I denne anledningen kan det være litt interessant å se på fenomenet påskeøl. I våre nærmeste naboland Sverige og Danmark er påskeøl nesten en like stor begivenhet som juleøl. Etthevert bryggeri med respekt for seg selv lanserer et eget brygg for høytiden, smaken skal være tilpasset sesongen med en litt lettere fylde og større vekt på friskheten enn til jul. Brygget varieres gjerne fra år til år og media følger opp med tester og terningkast. Da blir det nesten litt trist å se på våre hjemlige trakter hvor påskeøl hovedsakelig er synonymt med at et par bryggerier tapper på gule bokser og tilsetter litt mer karamellmalt i pilsen. Avisene fylles opp med anbefalinger om hvilke pappviner som passer best til lam, og de mest engasjerte ølentusiastene er altså henvist til å dra over grensen for å smake på årets påskeøl.

Vinmonopolet henviser til at det er for lite interesse for disse sesongølene, men de gjør ikke akkurat så veldig mye for å fremheve dem heller. Vi ble nylig informert om et tilfelle hvor et lokalt vinmonopol hadde en eldre årgang av et påskeøl på lager. Levende flaskelagret øl har som kjent flere års holdbarhet og utvikles på samme måte som vin. Til tross for at flaskene var godt innenfor datomerking viste det seg at de var plassert på bakkrommet i påvente av destruering. Kun kundens forhåndsjekk på Internett, stahet og overtalelsesevner resulterte i at noen flasker kunne bli med hjem. Denne enkeltepisoden er dessverre bare nok et eksempel på hvor lite interesse og kunnskap vi til stadighet opplever på vår statlige forvalter av all sterkøl. Øl er og blir en gjøkunge i Vinmonopolets lune rede.

Når vi først er inne på påskeøl, så må vi jo også nevne at Dalane Brygghus i Egersund har lansert et påskeøl i butikk-klassen, en øl av typen Extra Special Bitter (ESB), men den har sannsynligvis kun distribusjon i nærområdet, inkludert Sandnes og Stavanger. Også Hansa har sitt påskeøl på markedet, men utenom det har vi ikke sett noen. Gi oss gjerne beskjed om du ser andre påskeøl.

Nytt på polet
——————————
Polslippet i mars kunne bare by på en nyhet for butikker med fullsortimentet. Til gjengjeld var dette det noe spesielle røkølet Aecht Schlenkerla Märzen. Dette er et produkt som nok kan ta motet fra den skeptiske allerede med duften. Ølet har vært beskrevet som å sitte midt i et bål med svidde grillpølser. For den mer eventyrlystne kan det derimot være flere spennende smaksopplevelser i vente om man beveger seg lenger ned i flasken. Enkelte hevder også at det skal både to og tre flasker til før ølet føles behagelig. Vi bare anbefaler å lukke ørene og åpne sansene. For den som finner dette interessant kan man også finne den litt mer eksklusive utgaven Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock på utvalgte puber i Norge.

For de som velger å utforske bestillingsutvalget har heldigvis polet litt mer å by på. Fra den lille importøren Spirits kan man finne Innis & Gunn oak aged beer fra skotske Belhaven. Ølet som er på 6,6% er lagret som navnet tilsier på whisky fat i minimum 30 dager. Ølet er en snill utgave av fatlagret øl, men det typiske eik og vaniljepreget er klart gjenkjennbart. En fin introduksjon til en øltype vi nok vil se mer av utover året som kommer.

Samuel Adams Boston Lager og Samuel Adams Boston Ale er begge gode eksempler på at øl kan smake godt selv med appell til massene. Ølene finnes stort sett uansett hvor du måtte befinne deg i USA og er et langt bedre alternativ enn Bud og Miller. Produktenes popularitet har bidratt sterkt til at bryggeriet Boston Beer Company befinner seg i grenselandet mellom hva man betrakter som ”Craft Brewer” og makrobryggeri.

Atna Bryggeri konkurs
——————————————
Ja dessverre, du leste riktig. Forrige uke leverte styret begjæring om oppbud til Skifteretten, i og med at salget ikke var stort nok til å dekke kostnadene, og aksjekapitalen var brukt opp. Siden starten i 2005 har bryggeriet lansert 10 forskjellige øl som har vært solgt både på Vinmonopolet og i dagligvaren, så det har ikke vært noe å si på distribusjonen. Dette viser bare hvor vanskelig det kan være å drive med nisjeprodukter innenfor den alkoholholdige sektoren. Svært mange vi har vært i kontakt med etter nyheten uttaler at dette var leit og de hadde en bestemt øltype som sin Atna favoritt. Til syvende og sist er det faktisk omsetning og ikke hederlig omtale som danner eksistensgrunnlaget. La oss håpe vi har sett årets siste konkurs/nedleggelse innen bryggeribransjen i år.

Håndverksbrygget øl øker igjen
———————————————————
Fra USA og England meldes det nok en gang om økning i salget av øl fra de mindre bryggeriene. I USA har det vært en økning på 12% i antall liter, og 16% i dollar når det gjelder salg av såkalt Craft Beer. Siden 2004 har økningen vært på hele 58! Fra England meldes det om en økning i salget på 11 fra British Society of Independent Brewers, som favner store deler av bryggeriene som driver med ”Craft beer”. Begge steder henvises det til trenden med lokal mat og drikke, og ikke minst folks økende interesse for mer smaksrike produkter. Vi mangler en slik statistikk for Norge og oppfordrer Bryggeri- og Drikkevareforeningen til å se nærmere på dette. Det burde da være vel så interessant å føre statistikk for hva slags produkter forbrukerne velger som selve emballasjen. Samme forening kan i alle fall fortelle oss at i følge 2007-tallene utgjorde boksandelen 49,3 prosent. Det er en økning på hele 13,7 prosentpoeng. Flaskeølet falt med 11,7 til 30,3 prosent. Alt i alt økte ølsalget med 2,2 prosent i fjor, til 255,2 millioner liter.

Årets nyhet og årets bryggeri
——————————————————-
Alle medlemmer av Norøl og ølklubbene tilknyttet Norøl fikk rett rundt jul en gylden anledning til si sin mening om hva som var den beste ølnyheten for 2007. Vi ba dere også avgi stemme over Norges beste bryggeri, beste bryggeripub og beste importøl. Dette er noe vi arrangerer for å øke fokuset på bryggerier som ikke har stoppet opp, men utvikler seg og bidrar til å øke interessen for øl i Norge. Årets nyhet ble Dark Horizon first edition fra Nøgne Ø med klar margin. Samme bryggeri ble kåret til årets bryggeri, mens Oslo Mikrobryggeri ble årets bryggeripub. Stemmene over Årets importøl var fordelt over stort sett alt som fantes, men Flying Dog Gonzo Imperial Porter og Little Creatures Pale trakk akkurat det lengste strået. Hele resultatet finner dere her: http://www.nor-ale.org/www/modules/news/article.php?storyid=39

Åpning for privatimport av alkohol
———————————————————————
NTB melder at Helse- og omsorgsdepartementet har varslet EFTAs overvåkingsorgan ESA om at de tar sikte på å oppheve forbudet mot privatimport av alkohol våren 2009. Norske alkoholavgifter skal fortsatt betales ved utlevering til kjøper, i tillegg til at frakten må betales av den som bestiller fra utlandet. Krav til alder og utleveringstider, skal også gjelde ved privatimport. Dette er med bakgrunn i den svenske Rosengren-saken som ble avgjort i juni 2007. Avholdsorganisasjonen Juvente er skeptisk til dette og tviler på at alle landets post i butikk-filialer er i stand til å håndheve aldersgrensene. Vi kan berolige dem med at en ordning med utlevering av alkoholholdige varer gjennom post og post i butikk allerede har eksistert i mange år uten nevneverdige problemer. De post ansatte er trent i dette gjennom Vinmonopolets nettsalg og i tillegg har vi en ordning med at personnummer må oppgis ved fortolling. Det vi ikke fatter er at det skal ta et helt år for å få dette på plass.

Bryggeriet i Tønsberg
——————————————
Befinner du deg i Tønsberg så har puben Bryggeriet hele 25 tappekraner og totalt ca. 100 forskjellige øl å velge mellom. Dette er så vidt vi kjenner til et av de beste stedene i hele Vestfold med hensyn til utvalg.

Ølhallen fylte 80 år
—————————————
Ølhallen i Tromsø, et av Norges mest særegne serveringssteder, fylte 80 år på skuddårsdagen 29. februar. Vi sakser fra Mack’s nyhetsbrev: ”På skuddårsdagen 29. februar 2008 er det 80 år siden Lauritz Bredrup endelig fikk «åpne et lokale, hvor folk kunne få nyte sitt øl på en anstendig måte.» Etter åpningsdagen for 80 år siden ble Ølhallen raskt mannfolkas fristed. Det ble et yrende liv av fiskere, fangsfolk og ishavsgaster. Puben har siden vært et sted hvor historiefortelling er drivkraften og stamgjestene har sin faste kontortid. Blant fangstfolk utviklet det seg raskt en særegen fortellerkultur, der historiene fra fangst og overvintring i ishavet ble formidlet – og forstørret. Fangstfolkene var ikke bare gode fortellere, de var også svært gode strateger når historiene skulle videreformidles. De stanset fortellingen etter første avsnitt, og fortalte ikke videre før noen spanderte ei ny øl.”
Etter hvert er også Ølhallen blitt et av stedene Mack serverer sine nye ølsorter først. Noen kommer aldri ut til et bredere publikum, mens andre har vi allerede sett i butikkene, så som Ludwig Pale Ale og Ludwig Hvete.

NM i hjemmebrygging
———————————————
Vi minner også igjen om at NORBRYGG tradisjonen tro arrangerer det årlige NM i hjemmebrygging 5. april på Studentersanfunnet Bislet, Oslo. Påmeldingsfristen er 22. mars. Les mer om dette på http://www.norbrygg.no/

Månedens link
—————————
Som tidligere nevnt står påsken for tur og ikke alle velger å reise på fjellet.
http://www.visitbelgium.com/beer.htm her finner dere masse informasjon om øl i Belgia, og masse annet som har med Belgia og turisme å gjøre.

redusert fra 5 til 4,7%, slik at det kan selges i dagligvaren. Foruten en del internasjonale pils-merker, har Brewery International også importen av merker som for eksempel Grimbergen fra Belgia, Samuel Adams fra USA, og Paulaner fra Tyskland. Får vi kanskje se Samuel Adams Utopias også i Norge også etter hvert?

Både Haandbryggeriet og Nøgne Ø har lansert nye påskeøl i poløl-klassen. Dessverre er ingen av disse tilgjengelige på polet og med noen få eksklusive unntak selges de heller ikke på norske puber. Vi er derfor henvist til å besøke våre naboland om man ønsker å smake på disse. Tilbakemeldingen har vært positiv på begge brygg og når ølbrev redaksjonen nylig besøkte en ledende spesialbutikk for øl i Danmark kunne de fortelle oss at de var tomme lenge før påske fordi nordmenn kommer og kjøper i kassevis.

I denne anledningen kan det være litt interessant å se på fenomenet påskeøl. I våre nærmeste naboland Sverige og Danmark er påskeøl nesten en like stor begivenhet som juleøl. Etthevert bryggeri med respekt for seg selv lanserer et eget brygg for høytiden, smaken skal være tilpasset sesongen med en litt lettere fylde og større vekt på friskheten enn til jul. Brygget varieres gjerne fra år til år og media følger opp med tester og terningkast. Da blir det nesten litt trist å se på våre hjemlige trakter hvor påskeøl hovedsakelig er synonymt med at et par bryggerier tapper på gule bokser og tilsetter litt mer karamellmalt i pilsen. Avisene fylles opp med anbefalinger om hvilke pappviner som passer best til lam, og de mest engasjerte ølentusiastene er altså henvist til å dra over grensen for å smake på årets påskeøl.

Vinmonopolet henviser til at det er for lite interesse for disse sesongølene, men de gjør ikke akkurat så veldig mye for å fremheve dem heller. Vi ble nylig informert om et tilfelle hvor et lokalt vinmonopol hadde en eldre årgang av et påskeøl på lager. Levende flaskelagret øl har som kjent flere års holdbarhet og utvikles på samme måte som vin. Til tross for at flaskene var godt innenfor datomerking viste det seg at de var plassert på bakkrommet i påvente av destruering. Kun kundens forhåndsjekk på Internett, stahet og overtalelsesevner resulterte i at noen flasker kunne bli med hjem. Denne enkeltepisoden er dessverre bare nok et eksempel på hvor lite interesse og kunnskap vi til stadighet opplever på vår statlige forvalter av all sterkøl. Øl er og blir en gjøkunge i Vinmonopolets lune rede.

Når vi først er inne på påskeøl, så må vi jo også nevne at Dalane Brygghus i Egersund har lansert et påskeøl i butikk-klassen, en øl av typen Extra Special Bitter (ESB), men den har sannsynligvis kun distribusjon i nærområdet, inkludert Sandnes og Stavanger. Også Hansa har sitt påskeøl på markedet, men utenom det har vi ikke sett noen. Gi oss gjerne beskjed om du ser andre påskeøl.

Nytt på polet
——————————
Polslippet i mars kunne bare by på en nyhet for butikker med fullsortimentet. Til gjengjeld var dette det noe spesielle røkølet Aecht Schlenkerla Märzen. Dette er et produkt som nok kan ta motet fra den skeptiske allerede med duften. Ølet har vært beskrevet som å sitte midt i et bål med svidde grillpølser. For den mer eventyrlystne kan det derimot være flere spennende smaksopplevelser i vente om man beveger seg lenger ned i flasken. Enkelte hevder også at det skal både to og tre flasker til før ølet føles behagelig. Vi bare anbefaler å lukke ørene og åpne sansene. For den som finner dette interessant kan man også finne den litt mer eksklusive utgaven Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock på utvalgte puber i Norge.

For de som velger å utforske bestillingsutvalget har heldigvis polet litt mer å by på. Fra den lille importøren Spirits kan man finne Innis & Gunn oak aged beer fra skotske Belhaven. Ølet som er på 6,6% er lagret som navnet tilsier på whisky fat i minimum 30 dager. Ølet er en snill utgave av fatlagret øl, men det typiske eik og vaniljepreget er klart gjenkjennbart. En fin introduksjon til en øltype vi nok vil se mer av utover året som kommer.

Samuel Adams Boston Lager og Samuel Adams Boston Ale er begge gode eksempler på at øl kan smake godt selv med appell til massene. Ølene finnes stort sett uansett hvor du måtte befinne deg i USA og er et langt bedre alternativ enn Bud og Miller. Produktenes popularitet har bidratt sterkt til at bryggeriet Boston Beer Company befinner seg i grenselandet mellom hva man betrakter som ”Craft Brewer” og makrobryggeri.

Atna Bryggeri konkurs
——————————————
Ja dessverre, du leste riktig. Forrige uke leverte styret begjæring om oppbud til Skifteretten, i og med at salget ikke var stort nok til å dekke kostnadene, og aksjekapitalen var brukt opp. Siden starten i 2005 har bryggeriet lansert 10 forskjellige øl som har vært solgt både på Vinmonopolet og i dagligvaren, så det har ikke vært noe å si på distribusjonen. Dette viser bare hvor vanskelig det kan være å drive med nisjeprodukter innenfor den alkoholholdige sektoren. Svært mange vi har vært i kontakt med etter nyheten uttaler at dette var leit og de hadde en bestemt øltype som sin Atna favoritt. Til syvende og sist er det faktisk omsetning og ikke hederlig omtale som danner eksistensgrunnlaget. La oss håpe vi har sett årets siste konkurs/nedleggelse innen bryggeribransjen i år.

Håndverksbrygget øl øker igjen
———————————————————
Fra USA og England meldes det nok en gang om økning i salget av øl fra de mindre bryggeriene. I USA har det vært en økning på 12% i antall liter, og 16% i dollar når det gjelder salg av såkalt Craft Beer. Siden 2004 har økningen vært på hele 58! Fra England meldes det om en økning i salget på 11 fra British Society of Independent Brewers, som favner store deler av bryggeriene som driver med ”Craft beer”. Begge steder henvises det til trenden med lokal mat og drikke, og ikke minst folks økende interesse for mer smaksrike produkter. Vi mangler en slik statistikk for Norge og oppfordrer Bryggeri- og Drikkevareforeningen til å se nærmere på dette. Det burde da være vel så interessant å føre statistikk for hva slags produkter forbrukerne velger som selve emballasjen. Samme forening kan i alle fall fortelle oss at i følge 2007-tallene utgjorde boksandelen 49,3 prosent. Det er en økning på hele 13,7 prosentpoeng. Flaskeølet falt med 11,7 til 30,3 prosent. Alt i alt økte ølsalget med 2,2 prosent i fjor, til 255,2 millioner liter.

Årets nyhet og årets bryggeri
——————————————————-
Alle medlemmer av Norøl og ølklubbene tilknyttet Norøl fikk rett rundt jul en gylden anledning til si sin mening om hva som var den beste ølnyheten for 2007. Vi ba dere også avgi stemme over Norges beste bryggeri, beste bryggeripub og beste importøl. Dette er noe vi arrangerer for å øke fokuset på bryggerier som ikke har stoppet opp, men utvikler seg og bidrar til å øke interessen for øl i Norge. Årets nyhet ble Dark Horizon first edition fra Nøgne Ø med klar margin. Samme bryggeri ble kåret til årets bryggeri, mens Oslo Mikrobryggeri ble årets bryggeripub. Stemmene over Årets importøl var fordelt over stort sett alt som fantes, men Flying Dog Gonzo Imperial Porter og Little Creatures Pale trakk akkurat det lengste strået. Hele resultatet finner dere her: http://www.nor-ale.org/www/modules/news/article.php?storyid=39

Åpning for privatimport av alkohol
———————————————————————
NTB melder at Helse- og omsorgsdepartementet har varslet EFTAs overvåkingsorgan ESA om at de tar sikte på å oppheve forbudet mot privatimport av alkohol våren 2009. Norske alkoholavgifter skal fortsatt betales ved utlevering til kjøper, i tillegg til at frakten må betales av den som bestiller fra utlandet. Krav til alder og utleveringstider, skal også gjelde ved privatimport. Dette er med bakgrunn i den svenske Rosengren-saken som ble avgjort i juni 2007. Avholdsorganisasjonen Juvente er skeptisk til dette og tviler på at alle landets post i butikk-filialer er i stand til å håndheve aldersgrensene. Vi kan berolige dem med at en ordning med utlevering av alkoholholdige varer gjennom post og post i butikk allerede har eksistert i mange år uten nevneverdige problemer. De post ansatte er trent i dette gjennom Vinmonopolets nettsalg og i tillegg har vi en ordning med at personnummer må oppgis ved fortolling. Det vi ikke fatter er at det skal ta et helt år for å få dette på plass.

Bryggeriet i Tønsberg
——————————————
Befinner du deg i Tønsberg så har puben Bryggeriet hele 25 tappekraner og totalt ca. 100 forskjellige øl å velge mellom. Dette er så vidt vi kjenner til et av de beste stedene i hele Vestfold med hensyn til utvalg.

Ølhallen fylte 80 år
—————————————
Ølhallen i Tromsø, et av Norges mest særegne serveringssteder, fylte 80 år på skuddårsdagen 29. februar. Vi sakser fra Mack’s nyhetsbrev: ”På skuddårsdagen 29. februar 2008 er det 80 år siden Lauritz Bredrup endelig fikk «åpne et lokale, hvor folk kunne få nyte sitt øl på en anstendig måte.» Etter åpningsdagen for 80 år siden ble Ølhallen raskt mannfolkas fristed. Det ble et yrende liv av fiskere, fangsfolk og ishavsgaster. Puben har siden vært et sted hvor historiefortelling er drivkraften og stamgjestene har sin faste kontortid. Blant fangstfolk utviklet det seg raskt en særegen fortellerkultur, der historiene fra fangst og overvintring i ishavet ble formidlet – og forstørret. Fangstfolkene var ikke bare gode fortellere, de var også svært gode strateger når historiene skulle videreformidles. De stanset fortellingen etter første avsnitt, og fortalte ikke videre før noen spanderte ei ny øl.”
Etter hvert er også Ølhallen blitt et av stedene Mack serverer sine nye ølsorter først. Noen kommer aldri ut til et bredere publikum, mens andre har vi allerede sett i butikkene, så som Ludwig Pale Ale og Ludwig Hvete.

NM i hjemmebrygging
———————————————
Vi minner også igjen om at NORBRYGG tradisjonen tro arrangerer det årlige NM i hjemmebrygging 5. april på Studentersanfunnet Bislet, Oslo. Påmeldingsfristen er 22. mars. Les mer om dette på http://www.norbrygg.no/

Månedens link
—————————
Som tidligere nevnt står påsken for tur og ikke alle velger å reise på fjellet.
http://www.visitbelgium.com/beer.htm her finner dere masse informasjon om øl i Belgia, og masse annet som har med Belgia og turisme å gjøre.