Ølbrev nr 8 2009 fra Norøl

Ølhund

Vi er nå allerede godt i gang med august og de fleste er vel godt tilbake igjen i hverdagen. Sommeren er bare minner og kanskje noen også har fått med seg noen gode ølminner fra denne sommeren. Det er mange som synes det er gøy å oppsøke lokale puber, lokale bryggerier og smake lokale øl når de besøker steder i ferien. Men andre foretrekker helst det gamle og kjente. På gjestehavna i Arendal har Nøgne Ø drevet noe som vi tror er Norges eneste pub/restaurant hvor det ikke serveres pils. Dette har ikke gått helt ubemerket hen, pilsen er dypt forankret i den norske folkesjela og egen Facebook-gruppe ble opprettet for å kreve at Nøgne Ø også skulle selge Arendals Pils. Sett i litt perspektiv er det sikkert tusenvis av andre norske puber hvor man ikke kan få seg en ale. Men det er jo positivt uansett at folk er engasjert i øl og resultatet ser ut til å bli at Nøgne Ø kommer til å brygge sin første pils til neste år. Mer om dette senere i brevet.


Vi er nå allerede godt i gang med august og de fleste er vel godt tilbake igjen i hverdagen. Sommeren er bare minner og kanskje noen også har fått med seg noen gode ølminner fra denne sommeren. Det er mange som synes det er gøy å oppsøke lokale puber, lokale bryggerier og smake lokale øl når de besøker steder i ferien. Men andre foretrekker helst det gamle og kjente. På gjestehavna i Arendal har Nøgne Ø drevet noe som vi tror er Norges eneste pub/restaurant hvor det ikke serveres pils. Dette har ikke gått helt ubemerket hen, pilsen er dypt forankret i den norske folkesjela og egen Facebook-gruppe ble opprettet for å kreve at Nøgne Ø også skulle selge Arendals Pils. Sett i litt perspektiv er det sikkert tusenvis av andre norske puber hvor man ikke kan få seg en ale. Men det er jo positivt uansett at folk er engasjert i øl og resultatet ser ut til å bli at Nøgne Ø kommer til å brygge sin første pils til neste år. Mer om dette senere i brevet.
Årets øl og årets bryggeri 2009
-------------------------------------- Tradisjonen tro vil Norøl også for 2009 kåre årets øl, bryggeri, mikrobryggeri og importøl. I neste utgave av Ølgjerd vil vi presentere en foreløpig liste over hvilke kandidater som vi har klart å finne. Nytt av året er at det kun er nyheter på det norske markedet som kan kåres til årets importøl. Av den grunn ønsker vi kontakt med alle norske ølimportører. Hvis en person fra hver importør svarer med navn og gjerne telefonnummer på dette ølbrevet, så skal du/dere få tilsendt en liste i god tid før neste utgave går i trykken. Endelig liste kommer selvfølgelig ikke før 1. januar 2010.
Nytt fra bryggeriene -------------------------- Hos Nøgne Ø har det vært langt i fra stille i sommer. Tidlig i sommer kom Tiger Trippel på 9%.  Vinnerbrygget fra hjemmebrygger Gahr Smith Gahrsen, Andhrímnir Barley Wine på 10% er også ferdig brygget. Bryggeriet har også hatt besøk fra USA for gjestebrygging. Det er Special Holiday Ale som er et trekant prosjekt i samarbeid med Stone Brewing og Jolly Pumpkin. Ølet som allerede har vært brygget ved de to andre bryggeriene er basert på samme oppskrift, men har fått sitt lokale særpreg fra hvert av bryggeriene. Ganske nylig ble det også laget en Imperial Wit på 10% samt et begrenset spesialbrygg Lemongrass Ale ca. 6% som primært er laget for Aku-Aku Tiki Bar i Oslo og kun tilgjengelig fra fat. Imperial Stout Highland cask og God Jul Islay cask er også tappet og vil gjøres tilgjengelig i begrenset utvalg hos noen puber og litt for eksport. Da enkelte har stor interesse for disse produktene gjør vi oppmerksom på at det skal være mulig å gjøre spesialbestillinger av dette for private gjennom Vinmonopolet. Det foregår også arbeid bak i kulissene med Dark Horizon 3, Sweet Horizon og Red Horizon (foreløpig navn), men dette får vi komme tilbake til senere. Under frihavnsdagene i Kristiansand var de også til stedet for å servere Porto Franco og demonstrere brygging på gammelt vis. Førstnevnte var en versjon av Blond tilført litt ekstra Cascade humle, mens demonstrasjonsbrygget var en navnløs sak med røykmalt fra Stjørdalen, einer og granskudd, samt litt humle.
Som nevnt i innledningen tar Nøgne Ø utfordringen og vurderer å brygge sin første undergjærede øl til neste år. Planen er ”kortreist pils” basert på bygg fra Grimstad. I følge en artikkel i Grimstad Adressetidende blir dette en av de få nye ølene bryggeriet vil lansere i  2010.
Klostergården Bryggeri har markert seg i Trøndersk mesterskap i håndtverksbrygging og vi har notert oss følgende navn som vi antar er prøvebrygg. Brun Porter, IPA, PorsPorter, Tangstout, Trippelbrett, English Pale Ale og Weissbier. Vi håper å høre mer fra dem utover høsten eller vinteren engang.
Qudulla kan muliges også se ut til å være på vei ut i markedet. Vi har hørt rykter om navn som Hågga, Hekker, Gam-Erik og Huldra men ikke hva slags typer øl dette skal være.
Haandbryggeriet har heller ikke lagt på latsiden i sommer. Det belgisk inspirerte Blondie på 5,5% har vært ute på utvalgte puber, men kun som fatøl. Vi har også funnet Aqua Vita Porter på noen puber i sommer, det er som navnet indikerer en porter lagret på gamle akevitt fat. Videre av nye ting som det jobbes med er Valhall, et eksperimentelt øl med honning og tørkede søte frukter fra middelhavslandene. Vi har også fått bekreftet at det jobbes med Wild Thing med rips og tranebær, begge disse inneholder villgjær. På HB’s internasjonale hjemmeside kan vi også lese om Hesjeøl, et forsøk på å gjenskape tradisjonell innhøstingsøl fra gårdene. Her vil bli benyttet en blanding av bygg, havre og rug for en ale på 6,5%. I samme slengen nevner vi at bryggeriet har startet å eksportere til Sverige, i første omgang Dark Force, Dobbel Dose, Ardenne Blond og Odins Tipple.
Ruten Fjellstue i Gudbrandsdalen har i tillegg til et godt utvalg med øl flere egenbryggede øl å tilby. For tiden har de sjenkelbevilgning for 4 egne øl, Pale Ale, Bjørkeale - Pale Ale brygget på bjørkesevje i stedet for vann. (Tappet 150 liter sevje i vår), IPA (Godt over 100 IBU), 
Porter from Hell (Helvete er en stor turistattraksjon i Espedalen. Porteren inneholder vann fra Helvete samt litt Røykmalt)
Lervig Bryggeri har kommet med et par overraskelser i det siste og ryktene varsler nok en uvanlig øl til å være fra den kanten rett rundt hjørnet. Følg med, følg med!
Importøl ------------ Det har dukket opp en del mer eller mindre interessante øl fra importørene, litt flere enn at vi har muligheten til å nevne alle, noen er også kun for salg i såpass begrenset omfang at det bare er et par tre butikker og en eller to puber som fører dem. Har du sansen for behagelige ”session ales” som engelskmennene kaller det så er det en del på markedet nå. Vi bare nevner raskt bryggerier som Isle of Skye, Harviestoun, Inveralmond og Orkney. Vi kan ikke akkurat la vær å nevne Harviestoun Ola Dubh ølene som har lagt på eikefat som har inneholdt 12, 16 og 18 år gammel whisky (finnes også i 30 og 40 år). Noen av disse var tilgjengelig under Oslo Ølfestival og enn så lenge kan de oppdrives på Cardinal. De koster, men man kan vel knapt sette en pris på slikt øl.
Polnytt --------- Det kommer masse nytt på polet fra 5. September, faktisk så mye at vi ikke kan gå inn på hvert enkelt øl, men bare presenterer en liste. I basisutvalget finner man følgende:
Grunnsortiment:
GlobeAle, Nørrebro Bryghus, Danmark. Saint Rieul Brune Sur Lie, Brasserie Saint Rieul, Frankrike.
Fullsortiment:
Riise Premium India Pale Ale, Rise Bryggeri, Danmark. Becket Blonde de Bourgogne, Brasserie Larche, Frankrike. Page 24 Reserve Hildegarde Blonde, Brasserie Saint-Germain, Frankrike
Bestillingsutvalget:
Mariestads Export, Sverie Marston’s Old Empire IPA, England Corsendonk Christmas Ale, Belgia Pauwel Kwak, Belgia Rodenbach Classic, Belgia Steenbrugge Blond, Belgia Steenbrugge Dubbel Bruin, Belgia Zipfer, Østerrike Double India Pale Ale, Danmark (foreløpig ukjent bryggeri)
Ølfestivaler --------------- Høsten er høysesong for ølfestivaler. Vi har allerede mistet en festival i Porsgrunn 31. juli. Motoren bak det hele er Dickens Øl og Spadserclub, Jimmys og Dickens. Her lovet man alskens øl tilgjengelig og live musikk.
Er man rask ute kan man få med seg Tromsø Ølfestival 19. – 22. august på Strandtorget i Tromsø. På Mack sin hjemmeside kan vi finne fullt program og lese følgende: Tromsø Ølfestival er en folkelig festival som passer for alle. Fellesnevneren for våre gjester er interesse for øl og glede av god musikk. På festivalen vil det også i år være muligheter for å smake seg gjennom en verden av god øl.
I Egersund arrangeres det ølfestival 9. og 10. oktober for første gang i år. Den tuftes på et samarbeid mellom Egersund Mandsangforening og Berentsens Brygghus. Mandsangerne, Ompa orkester, allsang, drikkeviser, lederhosen, dirndl og andre kulturelle innslag vil være de bærende elementer i festivalen. Ordføreren i Egersund åpner festivalen på tysk tradisjonelt vis ved å slå inn spunten/tappekranen i første ølfat. Lokalt produserte kringler, pølser, kartoffelsalat og ekte Berentsens oktoberfestøl blir laget for anledningen. Ølet serveres i 1 liters og 0,5 liters glasskrus. Det vil også bli plassert et stort sirkustelt midt i byen.
http://www.oktoberfestiegersund.no/
Danske Ølentusiaster arrangerer Jyske Øldager i Esbjerg 22. til 24. oktober. Som vanlig er dette en stor festival med mengder av øl fra en rekke bryggerier og masse hyggelige ølentusiaster.
http://www.ale.dk/index.php?id=6376
Helgen etter blir det nok en festival/messe i nesten samme område. Lørdag 24. oktober i Nærbøhallen, Nærbø, nordligste tettsted/togstasjon i Hå kommune, sør for Bryne fra klokken 12 til 19 eller 20. Her er det ølet som kommer i fokus med 22 års grense og utstillere fra flere bryggerier og importører. Programmet er ikke avklart enda, men det blir mer i retning ølsmaking og kanskje eksempler på hjemmebrygging dersom man får til en ordning innenfor regelverket. Cardinal er også involvert på arrangementsiden, mer info når dette foreligger. En foreløpig nettside finnes her:
http://www.jølk.no
Den etablerte Stockholm Beer and Whisky Festival arrangeres 17.-19. September og 24.-26. September 2009 selvfølgelig i Stockholm. Her finner vi et stort og internasjonalt utvalg, både Haandbryggeriet og Nøgne Ø vil her være representert gjennom Brill & Co.
http://www.stockholmbeer.se/
Den svenske ølklubben Malte – Söderbärke Ölvänner arrangerer ølfestivalen SMÖF 23. til 24. oktober. Dette er en sympatisk festival som fokuserer på mikrobryggerier og i år kan presentere over 100 forskjellige øl fra mer enn 20 svenske mikrobryggerier.
http://smof.barkemalte.se/
Så må vi vel ikke glemme å nevne selveste oktoberfestivalen i München 19/9 til 4/10 for de som har sansen for store seidler, fet mat og ompa musikk på tradisjonelt tysk vis.
http://www.oktoberfest.de/en/
Ikke akkurat festival, men 8. september arrangerer Agder matforum en øl og mat aften på Nøgne Ø med den kjente danske TV kokken Claus Meyer. Videre arrangeres det Beer maker’s dinner med Nøgne Ø i Stocholm den 21. september. Ta kontakt med norske ølbrev om detaljert informasjon.
 
Gårdssalg av alkohol
--------------------------- På en tur tidligere i år gjorde ølbrevredaksjonen mislykkede forsøk på å få kjøpt lokalprodusert sider, men kanskje ting går den riktige veien nå. Til store protester fra vinbøndene i Skåne sier man fremdeles nei til gårdssalg av alkohol i Sverige. I Skåne sier både kommuner og flere offentlige instanser ja, men Länsstyrelsen sier nei av hensyn til Systembolaget. Selv det svenske landbruksdepartementet er enig med vinbøndene, og i høst skal den sittende regjering legge frem forslag til ny alkohollov. Godtar man gårdssalg av alkohol i Sverige, tilsier all tradisjon at man følger etter også i Norge. Hvis så skjer vil man endelig kunne få kjøpt øl med fra gårdsbryggerier, og sider fra lokale produsenter.
Månedens link ------------------- Som nevnt står øl festivalene for tur. Kanskje noen ønsker å besøke en mindre lokal belgisk festival? Her er i alle fall en fin resurs til alt fra festivaler til åpne bryggefridager i Belgia. http://users.telenet.be/hopsite/Bierevenementen.html