Ølbrev nr 2 2009 fra NorølStatistikken for 2008 viser at øl er i fremmarsj, og spesielt hyggelig er det å se at forholdet mellom salg av overgjæret og undergjæret øl er i forskyvning. Overgjæret øl, som hovedsakelig omfatter det vi betegner som spesialøl, har gått fra å være en ubetydelig parentes i statistikken til et tall i sterk vekst. Vårt ølforbruk er simpelthen i ferd med å bli en smule mer nyansert. Den økte interessen for hva slags øl vi har i glasset har også gjenspeilet seg i vår årlige avstemning over årets nyheter og årets bryggeri. Vi går nå inn i siste uka for å avgi stemme og deltakelsen så langt er høyere enn tidligere år. Men det er ikke det samme som om at det ikke kunne vært bedre. Det er mange flere som er medlem i NORØL ogStatistikken for 2008 viser at øl er i fremmarsj, og spesielt hyggelig er det å se at forholdet mellom salg av overgjæret og undergjæret øl er i forskyvning. Overgjæret øl, som hovedsakelig omfatter det vi betegner som spesialøl, har gått fra å være en ubetydelig parentes i statistikken til et tall i sterk vekst. Vårt ølforbruk er simpelthen i ferd med å bli en smule mer nyansert. Den økte interessen for hva slags øl vi har i glasset har også gjenspeilet seg i vår årlige avstemning over årets nyheter og årets bryggeri. Vi går nå inn i siste uka for å avgi stemme og deltakelsen så langt er høyere enn tidligere år. Men det er ikke det samme som om at det ikke kunne vært bedre. Det er mange flere som er medlem i NORØL og tilsluttede ølklubber enn det antall som har avgitt stemme. Vi har lagt ned mye arbeid i dette og synes det er artig når flest mulig er med å avgir stemmer. Intet er avgjort, hele 12 bryggerier har fått stemmer på årets bryggeri og 44 forskjellige øl har fått stemmer for årets nyhet så langt. Selv en sofavelger kan avgi sin stemme i dette valget, logg deg inn på
http://www.garshol.priv.no/tmp/2008.html og gi din mening til den du mener har fortjent det – fordi du er opptatt av øl og bryr deg. Finnes det en god grunn for å ikke avgi stemme?
 
 
Nytt fra Bryggeriene og importørene
------------------------------------------------
Atna Bryggeri som gikk konkurs i mars i fjor har gjenoppstått som Atna Øl. Planen er å få øl ut i butikkene i Hedemark og Oppland i løpet av februar. Den profilerte tegneren Morten M er ikke med lenger, så de karakteristiske etikettene og design vil bli endret. Rundt 50 aksjonærer har gått inn med vel en million kroner og målet er å selge 200.000 flasker i løpet av 2009. Daglig leder er fortsatt Sverre Oskar Øverby og han kan fortelle at de i første omgang kommer med en lys lager og en økologisk pils. Vi ønsker dem lykke til og håper å få se det gode påskeølet igjen snart.
 
Trollbryggeriet DA lokalisert i Liabygda i Stranda kommune på Sunnmøre er etablert og klare for produksjon i februar/mars dette året. Vi kjenner ennå ikke til hva slags konsept, øl og emballasje som er valgt, men er lovet informasjon om dette til neste ølbrev.
 
Som tidligere meldt har Hønefoss Brygghus fått laget en juleøl hos Det Lille Bryggeriet på Rena. De 3000 flaskene som ble produsert ble revet bort fra butikkene på få dager. Inspirert av suksessen med juleølet, lanserer de snart også en øl ved navnet 1716 Pils. Tallet 1716 henviser til årstallet for et lokalt slag mot svenskehæren, der svenskene ble skjenket snydens fulle, for deretter å tape slaget dagen derpå. Samtidig med 1716 Pils, lanseres det også en 1716 Mørk. Dette er en modifisert utgave av juleølet.
 
Ifølge E24.no, som har snakket med kommunikasjonssjef Hanne Bügel i Ringnes, så kommer Ringnes til å brygge 10% mindre i 2009 enn i 2008. Totalt for både alkoholholding og alkoholfri øl utgjør dette en reduksjon på 40 millioner liter. Fra nyttår ble det innført en avgiftsøkning på alkoholfritt øl på hele 60%, og i tillegg er utelivsmarkedet synkende. Hjemmekonsumet er ifølge Ringnes’ tall ganske stabilt. Samtidig varsler Carlsberg en bemanningsreduksjon på 270 årsverk til sammen i Norge, Danmark og Baltikum. Det antydes at 150 av disse vil komme i Danmark, men hvor mange av disse som vil komme i Norge sies det ikke noe om. Det er vel naturlig å anta at en reduksjon i produksjonen på 10% vil medføre betydelige reduksjoner her også.
 
Vi kikker stadig innom de internasjonale (og lovlige) nettsidene til våre norske bryggerier. På Haandbryggeriets side leser vi at det er ansatt en ny brygger med navnet John Hudson som er utdannet ved universitetet i Edinburgh. Han skal ha brygget øl siden han var 15 og har sikkert mye å bidra med. Velkommet til et av Norges mest innovative  bryggerier sier vi.
 
Brewery International har inngått en avtale med Palm Bryggeri i Belgia og erstatter derfor Grimbergen ølene med Steenbrugge serien, dvs Blond, Dubbel og Tripel.
 
 
Nytt fra utlandet
-----------------------
Den finansielle bakrusen har også påvirket den britiske pubbransjen. Stadig flere briter tar seg ikke lenger råd til å nyte den tradisjonsrike pinten sammen med venner i puben på hjørnet. De kjøper billig øl på super’n og drikker hjemme. Resultatet er at det nå er seks puber i snitt som legger ned hver dag og konkurransen om de eksisterende kundene er beinhard. Gjennomsnittsprisen for en pint er nå nede i 2,75 pund og Storbritannias største pubkjede, Wetherspoons kjører kampanjepriser på enkelte ølmerker helt ned til 99 pence, ca. 10 kroner. I tillegg kjører mange puber egen ”finanskrisemeny”, suppe, pai, pølser med potetmos etc. for ett pund. På landsbygda setter puber opp minibusser for å hente pensjonister som ønsker å spise lunsj. Flere helseorganisasjoner raser mot pubenes lokketilbud og frykter flatfyll. Det spørs om de ikke bør frykte mer fra supermarkedenes bunnpriser på billig industripils.
 
I Danmark avholder NORØLs søsterorganisasjon, Danske Ølentusiaster
, den årlige avstemningen over årets danske øl nyheter. Til sammenligning med vår egen norske kåring over rekordmange 73 øl, så skal danskene forholde seg til hele 647 nye øl. Dette eventyrlige antallet er også rekord i Danmark, og man mener nå at toppen må være nådd. Det er også flere danske bryggerier som har problemer med økonomien for tiden. Flere mindre bryggerier sliter med røde tall, men den største overraskelsen kom nok fra Brøckhouse med et underskudd på en million danske kroner og en gjeld på det tidoble. Brøckhouse regnes blant pionerene innen danske småbryggerier og er også blant de største med 11 helttidsansatte. 
 
Mikkeller har fått ekstremt mye oppmerksomhet nylig for sitt siste øl. Danske medier har overgått seg selv med fantasifulle overskrifter som nærmest gir inntrykk av at bryggeriet har brygget et nytt øl på dyreavføring. Sannheten er at det er brygget en imperial stout med tilsetning av den vietnamesiske luksuskaffen Cà Phê Chòn. Dette er en av verdens mest eksklusive kaffe med kilopriser opp mot 10.000,- kroner. Det mest spesielle er at et dyr av typen luwak rusler rundt på kaffeplantasjen og spiser de beste bærene fra kaffeplantene. På veg gjennom tarmsystemet og ut den naturlige veien har dyrets enzymer påvirket kaffebønnene på en helt spesiell måte som blant annet fjerner mye av bitterpreget. Man samler så sammen lorten, vasker bønnene grundig før man røster dem og lager kaffe. Dette har egenlig ikke noe mer med avføring å gjøre enn hønseegg, men tydeligvis det som skal til for å mediene til å skrive om øl. Ølredaksjonen har vært så heldige å få smakt ølet og kan bare konkludere med at det smaker aldeles nydelig. Og med det samme så benytter vi anledningen til å gratulere Mikkel med sin første baby, et smukt pigebarn med navnet Stella. Fødselsbrygget Black Stella skal visstnok allerede vært brygget. 
 
Denne har sirkulert en stund, men vi tar den med. Et japansk universitet har sammen med ølgiganten Sapporo og russiske forskere dyrket korn for ølbrygging på den internasjonale romstasjonen ISS. Dette har nå resultert i 100 liter øl brygget på jorda som har fått navnet Sapporo Space Barley. Ølet som ikke kommer til å bli fremstilt for salg men kun frembys til 60 utvalgte gjester skal vist smake som helt ordinært øl.
 
 
Statistikk for 2008
-------------------------
Bryggeri- og drikkevareforeningen kan fortelle oss i en pressemelding at salget av øl økte kraftig i desember. Ølsalget i desember økte med 13,4 % i forhold til samme måned i fjor. Salget av alkoholfritt øl steg med 23,7 %, og hadde en markedsandel på 4,2 % av totalsalget i desember. Ølsalget for hele 2008 økte med 1,1 % til 258 millioner liter. Av totalsalget på 23,6 millioner liter øl i desember utgjorde boksandelen 49,2 %. Flaskeølet økte i volum med 10,2 % til en markedsandel på 33 %. Fat- og tank utgjorde en andel på 17,3 %, og hadde en volumøkning på 3 %. Salget at øl i utelivskanalen falt med 1,5 %, og dagligvarehandelen økte ølsalget med 17,5 %. Det vi savner er litt statistikk over hvordan spesialølet selger kontra pils. Men vi har noen tall fra omsetningen på Vinmonopolet som kan gi oss en pekepinne. Overgjæret øl tar sakte men sikkert større andeler av sterkølsalget. I 2003 var seks prosent av ølsalget vårt overgjæret øl. I 2007 var andelen økt til 19 prosent. Salget av overgjæret øl er i sterk vekst, og har økt fra 20.000 liter i 2001 til over 130.000 liter i 2007. Det siste året (2008) økte salget med 22 prosent.
 
 
NM i hjemmebrygging
-----------------------------
Norbrygg arrangerer sitt årlige NM i hjemmebrygging lørdag 28/3 kl 19. Skal du delta, så er fristen for påmelding, innbetaling av deltakeravgift, og levering av øl satt til 11. mars. Medlemmer av Norbrygg betaler ikke for å være med i konkurransen. Se mer info på
www.norbrygg.no. Nytt av året er at vinneren vil få brygge sitt øl hos Nøgne Ø! Forutsetningen er at ølet er sterkere enn 4,75%, og man vil da etter hvert kunne få kjøpt ølet gjennom Vinmonopolet og hos interesserte puber. I tillegg vil de tre beste ølene delta i Skandinavisk Mesterskap som blir avgjort i Danmark til våren.
 
 
Ølfestival på Hønefoss
------------------------------
13-14 februar arrangerer De Tørste Kameler for tiende gang ølfestival på Hønefoss. Som vanlig er det i de gamle lokalene til Hønefoss Bryggeri det skjer, og man kan både spise og danse i tillegg til å smake på øl fra flere bryggerier. For påmelding, ring 32 14 29 20 eller send en epost til
firmapost@bryggerikjelleren.no.
 
 
Månedens link
------------------- For de som er opptatt av øl og ølkultur kan det være lurt å se litt på hva som skjer i Danmark. De har som oss en tradisjon som en nasjon av pilsdrikkere som plutselig ble engasjert i ølets mangfold. Med relativt lite nyansert øl tradisjon i nyere tid, har man grådig tatt til seg impulser fra alle store øl nasjoner og kombinert dette med et ønske om å skape seg noe eget. Vi synes det er spennende og lærerikt å følge med hva som skjer i vårt blide naboland, men det har ikke vært så lett da det skjer så voldsomt mye. Da en helt ny nettside med adressen http://beerticker.dk/ dukket opp ble det straks lettere. Det ser i prinsippet ut som om alt media og bransjen skriver om øl blir overvåket. Man får en kortfattet tekst om emnet og kan selv følge linken til det som måtte være av interesse. Her kan det ikke være mye som går redaksjonen forbi. Att på til skal dette bare være en betaversjon. Vi kan bare anbefale å sjekke siden ut selv. Her fant vi til og med ut at Nøgne Ø skal få maltet noe norsk korn på Fuglebjerggaard.
 
 
Med hilsen
Erik Dahl og Yngvar Ørebek NORØL - Norske Ølvenners Landsforbund