ØlApp

electric-book1

Elektrisk Ølbok på en telefon nær deg!
Vi har i to år jobbet på vårt laboratorium med en elektrisk drevet Ølbok i form av en øl app, og vi er nå kommet så langt at alle øl er lagt inn, og de siste funksjoner puttes på plass.

For å manøvrere unna prikkette farvann, vil appen kun vise priser når du befinner deg innaskjærs rundt Cardinal, men alt annet kan i ro og mak studeres på andre verdenshav.
Vi har lagd en liten veldig forenklet ølvelger der du kan prøve lykken, et søkefelt der du kan søke i tags vi har lagt inn på hvert øl eller, bla i boken under våre vanlige kategorier.

Et par små bugs er det!
-Om du vil søke på f.eks ”Amarillo” vil alle søkeresultat forsvinne når du har skrevet 3 bokstaver, for så å dukke opp igjen når du har skrevet hele søkeordet.

-Når du velger å gå tilbake, havner du på forsiden igjen.

Planer;
Ølene som viser vil på sikt bli integrert mot vårt logistikksystem, slik at kun øl tilgjengelig vil vise.

For å manøvrere unna prikkette farvann, vil appen kun vise priser når du befinner deg i farvann umiddelbart rundt Cardinal.... Men allt annet kan i ro og mak studeres på andre verdenshav.
Vi har lagd en liten veldig forenklet ølvelger der du kan prøve lykken, et søkefelt der du kan søke i tags vi har lagt inn på hvert øl eller, bla i boken under våre vanlige kategorier.
Du kan registrere favoritter, og vi har en egen folder for våre siste øl!

Appen ligger på Ølapp.no, men er og tilgjengelig fra vår hjemmeside.

Vi skjemmer dere bort!

Enjoy!

Ølapp.no can be written olapp.no

Cardinal Lucius

Kardinal_Lucius_Mitspielerbild

Vi hedrer Cardinal Lucius (1100 - 1185) på vår egen måte, og som det står om ham;

Lucius is a man blind to the world but is "looking right into your soul." He hates the religious players in the game, as he thinks he is the only one called by God!

Sterkt!

Nytt "egendesignet" fatøl

DSC00646


Vi hadde 13. August i fjor besøk av en av verdens mest kjente bryggere, Mikkel Borg Bergsø, også kjent som Mikkeller, og ut på kvelden diskuterte vi muligheten av at han kunne brygge et eget øl til oss med utgangspunkt i Sigmund sine ideer. Dette sa han ja til, og uten at vi her har lov til å si hvor det er brygget eller hva det heter, kan vi vel nevne at noen paller i dag kjøres ut til vårt fjernlager.
Det skal bli spenende å smake uansett!

Her er hva vi spurte om 15/8;

Hei Mikkel!

Og takk for sist! :)

Tenkte på muligheten av en pale ale rundt 5,6% med engelsk palemalt, amerikansk eller newzealandsk humle, og sitrongress (lemongrass) og fersk ingefær - nok til å gi en tydelig smak av sitrongresset og en behagelig "brenning" av ingefæren, uten å bli for ekstremt. Middels tørr og frisk, men likevel med LITT restsødme i behold.

Dette er jo ikke så detaljert, men så er vi ikke bryggere heller..  Kan vi overlate finpussen til dere?

mvh

Tom

Nytt Kjølerom

IMG_2723


Vi har omsider fått ferdig vårt etterlengtede kjølerom i puben. Mer orden og lettere å finne varene er en fordel, langt mindre strømforbruk en annen.
Fatølet blir nå stående kjølt, noe som gir mindre skumproblemer! Totalt sett en nyttig investering, selv om det har tatt sin tid. Det viktigste var dog å få plass til mer øl. Vi har nå fyllt opp med godsaker du finner i den nye ølboken, og dette er bare begynnelsen. Vi kan nå ekspandere videre fra de ca 560-590 sortene de gamle kjøleskapene begrenset oss til.

Vi har nå fått inn flere tusen liter av hvert av ølene Cardinal Sin, Cardinal IPA, Cardinal Chocolate Chili Stout og Cardinal Lucius, i tillegg til et femtitalls andre fatøl fra fjern og nær. Så rommet skal få kjørt seg med kvalitetsøl!

Vi er blitt mennesker!

Loven


Sivilombudsmannen har uttalt at norske kommuner sin holdning om at en inndragning av skjenkebevilling er en administrativ handling, i henhold til «Den Europeiske Menneskerettighetskonvensjonen» er feil. Det er å anse som en straff!
Dette er jo ganske revolusjonerende for oss i utelivsbransjen. Først og fremst slår han fast at vi er mennesker, og også at vi som en følge av det har rettsvern.
Konkret vil det si at det for inndragelse av bevilling vil kreves samme form for bevisføring som i en straffesak. Ikke som til nå, der skjenkekontrollen først ber beviset om å forlate stedet, for så å skrive en rapport om hva de syntes... I følge norges fremste advokat, og lærebokforfatter på emnet, er det ikke sikkert kommunen i tilfeller har rett til å inndra bevilling, og uansett må det objektive bevis til. Dette ble i Rogaland stadfestet av Fylkesmannen i Halv Tolvs klage på inndragningsvedtaket.
Vi har tatt dette åpenbare problemet opp med kommunen gjentatte ganger, senest nå i høst, og forsåvidt fått lange og gode svar. Man altså juridisk feil!
Hvordan skjenkekontrollen, og så kommunen, skal forholde seg til dette er selvfølgelig uklart, og vi er antagelig de siste som får vite noe, men som vi ser det, er verktøykassen deres rimelig skranten fram til nye nasjonale regler kommer på plass. Hvilke objektive bevis skal kreves, hvordan skal de få det, og hvem skal vurdere disse..? Vi tror som sagt det vil komme en avklaring på nasjonalt plan, og det er noe vi ser fram til, for så ille som det har vært til nå kan det umulig bli!
Vel, kjekt å være menneske uansett!

Jørgen Hattemaker

IMG_2506


Vi tør her ha et bilde tatt ute i gaten vår, Skagen, 50 meter fra oss. Det er antagelig helt ulovlig!
Spørsmålet vårt er da; Hvorfor må vi pakke inn flaskene våre i gråpapir inne på puben, mens andre kan stille de ut i gaten i år etter år etter år. Hvordan kan vi få prikk for en liten flaske bortgjemt på Facebook når dette blir godtatt i over 10 år Er det forskjell på folk, eller må det betales?
Vel, skal vi få prikker for å ha bilde av suspekt vare her får de et forklaringsprobelm.

Årets julebord

IMG_2664


Årets julebord ble avholdt søndag 7.Desember, og hele betjeningen møtte opp på Nåløyet før vi gikk opp på Straen Fiskerestaurant og hadde et fortreffelig måltid med øl og vin.
Turen gikk så tilbake til Cardinal for de årlige ritualer som hører julen til, men av en eller annen grunn er notatene borte!

Nøisom på nye tomter

DSC00786

For andre gang besøkte vi Nøisom i Fredrikstad, og som så mange andre bryggerier i stor ekspansjon for tiden, hadde disse og sett seg nødt til å flytte i større lokaler siden i fjor. Ikke så langt riktignok, de nye lokalene ligger i det samme industriområdet som det gamle, men her var mye større plass, mer oversiktlig og tilrettelagt for brygging.. Siden sist hadde de og kjøpt Haandbryggeriets gamle utstyr, ettersom også de har flyttet og fått nytt utstyr.. Men mens Haandbryggeriet har handlet på øverste hylle er Nøisom nøisom og handler brukt. I bryggeriet har de og fått plass til et ”selskapslokale” med plass til 45 gjester, og er du på de kanter, arrangerer de mange slags kvelder med øl i sentrum.
Som nevnt springer bryggeriet ut fra et hjemmebryggerlag med 6 entusiaster. Fra at alle var i arbeid utenom, har fler av dem nå fullt arbeid ved bryggeriet
Vi hadde med en del øl tilbake denne gangen og, stort sett juleøl til Den Store Juleølsmakingen, Nøisom Gullinbuste´s Torreblot Nordic Ale. Øleter inspirert av gammel norsk gårdsbrygging og mytologi. Torreblot var sannsynligvis opprinnelig et blot til ære for tordenguden Tor, Odins sønn. Men torre kunne på norrønt mål også bety barfrost. Blotet knyttes av noen også til jotnen Torre, som var en slags personifisering av vinteren. Gullinbuste var den gyldenbustete galten / grisen til fruktbarhetsguden Frøy, som Frøy spente for sin kjerre og kjørte med. Gullinbuste kunne løpe gjennom både luft og vann, raskere enn noen hest.  Disig brun farge på ølet, moderat off-white skum. Litt søtlig maltpreget aroma, med noen toner av karamell, men ikke så tydelig som flaskeversjonen vi smakte i fjor. Også toner av einerkvister, hint av røk. Smaken er også maltpreget med noe karamell, men ikke veldig søt. Hint av einer og røk.  
Black Ale og Black IPA fikk vi sendt i April, og det ble jo veldig godt mottatt på Cardinal, og siden vi skulle besøke 14 bryggerier til, hadde vi ikke plass til mer denne gangen. Men vi stikker nok innom på neste ”beer-run” i østerled, for her blir vi alltid godt tatt imot! takk til Stig Lundh og Erik Johannesen,

20141013_162414-300x225

Bryggeribesøk hos Veholt

DSC00775

På turen denne gangen dro vi fra Stavanger i otta, besøkte Lindesnes Brygghus, og det nye NUA Brygghus i Mandal. Vi var og innom et par bryggerier under oppstart, og kom fram til Veholt i skumringen. Etter å ha kjørt av fra E-18 mot Oslo etter Grenlandsbrua bar det mot Porsgrunn, forbi Herøya Industripark, på mindre og mindre veier, innover i skogen, til veien stoppet forran en rødmalt stue som er en vise av Prøysen Verdig!
Det var første gang vi var her, men Jan Fjeld som i tillegg til å være sauebonde utgjør både ledelse, bryggeri, administrasjon og allt annet tok imot oss som om vi skulle ha vært der mange ganger før.
For de som ikke kjenner til Jan, er han en tidligere flyger, og mange ganger vinner av norgesmesterskapet i hjemmebrygging. Nøgne Ø sin Two Captains har utgangspunkt i Jans Humlehelvete, og sammen med Kjetil Jikiun, som og er tidligere flyger, skapte disse to kapteinene altså Two Captains. Jan er også aktiv i brygging andre steder, blant annet i Gdansk i polen.
Markedsmessig leverer Jan mye direkte til faste kunder, Jackob & Gabriel, Kick i Kr.Sand, og Cafe Sara i Oslo, for å nevne noen. Og nå håper vi altså å komme på listen.
Vi fikk smake på mange øl, både ferdige og uferdige, og med på lasset tilbake ble Tre Kroner (U)tradisjonelt Juleøl, stilmessig nærmest en amber ale, med både norske og amerikanske aner. 
Mørk rødbrun farge på ølet, moderat off-white skum. Maltpreget aroma og smak, noe karamell men ikke for søt, hint av einerkvister og røk, tilstrekkelig med humle.
Vi bestillte Humlehelvete for levering etter nyttår, og snakket om å få brygget et eget øl for levering sommeren 2015. Og så kjekt var det å besøke Jan, at når det er ferdig, hiver vi oss i bilen og tar turen selv i stedet for å la transportører få gleden. Stor takk til Jan

DSC00777

Besøk på Rein Kloster Bryggeri


DSCN0173

Vi har på våre ølturer besøkt Ølve på Egge og Klostergården på Tautra flere ganger, og når det nå var etablert et nytt bryggeri på Rissa lengre ute i Trondheimsfjorden, måtte vi jo og besøke dette.
Nå er det jo ruiner av et kloster på Klostergården, men på Risse var dette litt mindre iøyenfallende. Harald Hårfagre tok gården da han la under seg Trøndelag på 870 tallet, men gården er rundt 3000 år gammel. Nonneklosteret på Rein ble grunnlagt på slutten av 1220 tallet, og eksisterte i 300 år. I dag er det 10. generasjon Horneman som eier og driver Reins Kloster, og her produseres håndlaget, økologisk mat og drikke som iskrem, brus øl og akevitt.
På bryggeriet er det Mia Maria Liljeholm som regjerer, og produktene er Poter, IPA, Ale, hveteøl og Juleøl, samt en de kaller Øl*. Alle ølene er upasteurisert og ufiltrert.
Bryggeri utstyret kjøpte de brukt fra Ebeltoft Brygeri i Daanmark, og var ikke det mest automatiserte vi har sett, så her er det bokstavlig talt snakk om håndtverk!
Vi fikk med oss en del kasser med øl, og en del prøveflasker på det hun ikke hadde inne. Hyggelige og flinke folk var det, og vi tar gjerne turen dit igjen!
Som du ser på bildet under hadde jeg med meg batch 39, misty IPA på hytten i sommer, og hadde en smaksopplevelse! Dette var en IPA som en IPA skal være, der humlen uten å være drepende på smaken, var distinkt og balansert. Vi har i ettertid fått mer øl sendt fra Rissa med Olje-ekspressen, og håper å få mer fra den meget begrensede produksjonen

IMG_2329

Den magiske ølbrikken


60-013_1

http://www.youtube.com/watch?v=A7AAvLH7-9k

Amager og Henrik Papsø på Besøk


IMG_1774

Vi har siden i vår importert ganske så mye godt øl fra våre nye danske venner på Amager Bryghus i København, og etter å ha mast litt, tok bryggeriets markedssjef og kreative inspirator, Henrik Papsøe imot invitasjonen og kom til Stavanger og Cardinal. På en særs godt besøkt Mandag i Annen DK edition, fortalte han om seg selv, sin fortid i Danmarks Radio, sin tid som topp rater i RateBeer der han ga seg etter å ha ratet 25 000 øl. Men i fokus stod jo Amager, deres filosofi og deres øller. Vi smakte igjennom 11 forskjellige, og Henrik hadde artige historier til alle, som f.eks Lust som svenskene syntes ble for vågal, så Amager sensurerte etiketten, noe som ga en umiddelbar suksess! Vi takker Henrik for besøket og Amager for samarbeidet, og håper det fortsetter like godt i mange år.

Brooklyn og Garrett Oliver på besøk 1.Mai

DSC00114

Ringnes har som alle vet blitt representant for Brooklyn Brewery, og Brooklyn har en av verdens mest profilerte bryggere i sin midte, Garrett Oliver, Brewmaster, forfatter og foredragsholder. Han er redaktør for ”The Oxford Companion to Beer, og forfatteren av ”The Brewmaster´s Table. Og sa vi forhenværende rock manager..?
Garrett begynte som så mange andre som hjemmebrygger i sin ungdom, noe han fortsatte med i studieårene, for til slutt å forlate en god jobb i en større amerikansk bank for å starte Manhattan Brewing Company, der han ble sjefsbrygger i 1993. I 1994 ble han tilbudt stillingen som sjefsbrygger hos Brooklyn Brewery i forbindelse med utviklingen av deres nye bryggeri.
Ringnes har som nevnt representert Brooklyn i Norge en stund nå, men desverre bare tatt inn de mer moderate ølene. Besøket av Garrett markerer en slutt på det, så skal også deres sagnomsuste sterkøl introduseres i Norge, og dagen før Garrett kom til Stavanger, var han i Oslo og var med på å brygge et samarbeidsbrygg mellom Ringnes og Brooklyn, en Baltisk Porter.
Foredraget var som de forrige vi har vært med på både fargerikt og interesant, og sammen med oster og marmelader valgt ut og lagd av Ringnes egen Sigrid Strætkver, ble smakingen en høydare på Cardinal.

DSC00111DSC00105DSC00100DSC00095

Nye egendesignede lamper i tak og på bord

IMG_0945

Vi har i lang tid, i samarbeid med danske ”Design is All” og lampefabrikken Christallux i Tyskland utviklet nye lamper på Cardinal. Jeg var på besøk både i Danmark, og på fabrikken i Tyakland, og langsomt kom vi fram til design og tekniske spesifikasjoner. Allt er selvfølgelig LED, og fargen på lyset var derfor en utfordring. Jeg hadde og ønske om å utvikle en batteridrevet fjernstyrt LED lampe med en ukes intervall mellom ladingene, så her var nok å gjøre fra tidlig til sent, men 15. mai var vi altså klar for montering, og resultatet syntes vi ble meget

bra.IMG_0961IMG_1007

Ølbrev nr 4 2011 fra Norøl 
Våren stormer over landet, og med sommertemperaturer mange steder i sør-Norge er det ikke rart at tankene går mot lyse, lette øltyper som nytes kalde i solen. Dette merkes på bryggerienes lanseringer, mens øl-Norge

Norske Ølbrev - Nyhetsbrev fra NORØL - Nr. 4, 2011

Les mer...

Designpris til Lervig


Emballasje for Lervigs øl «Lucky Jack» har vunnet sølv i en designkonkurranse

Lervig Aktiebryggeri får sølvplass i kategorien «Pakningsdesign – Nylanseringer» for emballasje for «Lucky Jack»-ølen.
Det er Runar Lillegård i firmaet Procontra som står bak det grafiske designet.

Les mer...

Pressemelding fra Ægir


Pressemelding fra Ægir Bryggeri.

Ægir flytter all produksjonen hjem, investerer nytt!

Les mer...

Ølbrev nr 2 2011 fra NorølEtter at Vinmonopolet har gjort opp status for 2010, er våre mistanker bekreftet: salget av sterkøl har gått opp med hele 22 % fra 2009, og økningen ligger mer på håndverksbrygg enn på masseprodusert sterkøl. Det selges dessuten mer øl enn sterkvin på polet i dag (kanskje for første gang?) og norske mikrobryggerier har stått for mye av denne utviklingen – sammen med dere, kjære lesere, som utvilsomt er blant dem som jevnlig kjøper og promoterer kvalitetsøl til ulike formål. Det er med andre ord

Les mer...

Ølbrev nr 1 2011 fra Norøl


Velkommen til et nytt ølbrev i et (godt) nytt år – med nye muligheter, og ikke minst nye øl! 2011 har alt potensialet som skal til for å bli det beste året i nyere norsk ølhistorie.
 
Et pompøst utsagn? Ja, men ikke uten grunn. Riktignok er det ikke så mange nyheter fra polet i år som i fjor på samme tid, men interessen for øl, spesialøl og norskproduserte mikroøl har sannsynligvis aldri har vært større. Allerede på årets første hverdag kunne vi se på Dagsrevyen at norskprodusert mikrobryggeriøl har

Les mer...

Ølbrev nr 12 2010 fra Norøl


Vi skrev akkurat i forrige brev at ølinteressen virkelig har begynt å ta seg opp her i landet. At nordmenn har begynt å forstå at øl er kultur, og at øl begynner å bli respektert på samme nivå som vin her i landet. Men i dag fikk vi en aldri så liten påminnelse om at dette så langt i fra gjelder for alle. Stavanger Aftenblad kunne nemlig denne uken presentere en artikkel om at Berentsens Brygghus endelig har klart å lage det sterke juleølet de har forsøkt seg på i noen år. Resultatet har blitt Stelliger Divum på hele 15 %, med masse smak og fylde. Her får man tydelig frem at ølet er ment å deles av flere og

Les mer...